Turkse regering ontslaat hoofd van politie na aanslagen Ankara

Turkey index
mashabla.com

De Turkse regering heeft het hoofd van politie in Ankara en twee andere hoge beambten ontslagen. Volgens president Erdoğan zijn zij verantwoordelijk voor de gebrekkige veiligheidsmaatregelen bij de vredesdemonstratie in Ankara afgelopen zaterdag. Tijdens die demonstratie kwamen bij twee zelfmoordaanslagen tenminste 97 mensen om het leven.

De woede in Turkije over het gebrek aan beveiliging tijdens de vredesdemonstratie  groeit met de dag.  Veel Turken zijn ervan overtuigd dat de aanslag voorkomen had kunnen worden indien er adequate veiligheidsmaatregelen getroffen waren. Dat die veiligheidsmaatregelen niet getroffen waren, is volgens velen geen toeval. Menigeen ziet de hand van de zogeheten deep state – een informeel verbond van leger, veiligheidsdiensten, politie en extreemrechtse organisaties – in de aanslagen. Anderen gaan verder en speculeren dat de regering Erdoğan vooraf weet had van de geplande aanslagen. Met het aanwijzen van deze drie zondebokken hoopt de regering de volkswoede tot bedaren te brengen.

Volgens de regering is ISIS verantwoordelijk voor de aanslagen, wat uiteraard een reële mogelijkheid is. De afgelopen dagen heeft de politie tientallen vermeende ISIS-sympathisanten gearresteerd.

Bron: Al Jazeera