Aanslagpleger Keulen blijkt neo-nazi te zijn + Update

2015-06-09_Henriette_Reker
Henriette Reker, 2015

De man die gisteren in Keulen probeerde burgemeesterskandidate Henriette Reker te vermoorden, is afkomstig uit een extreemrechts milieu. Het zou gaan om de 44 jaar oude, werkloze Frank S. uit Keulen. Volgens Spiegel Online was de man in de jaren ’90 enige tijd actief binnen de extreemrechtse Freiheitlichen Deutschen Arbeiterpartei (FAP).  In 1995 verklaarde het Bundesverfassungsgericht de partij ongrondwettig en werd ze verboden. De FAP was een uiterst gewelddadige neonazi-partij, met diverse racistische gewelddaden op haar naam.  Veel vroegere leden van de FAP zitten inmiddels bij de NPD.

Volgens de Duitse politie handelde de man uit racistische motieven. Reker is als wethouder verantwoordelijk voor de huisvesting van vluchtelingen. Voor hij Reker aanviel, zou S. “ik doe het voor jullie kinderen!” geroepen hebben.

In tegenstelling tot eerdere berichten is Reker nog niet buiten levensgevaar. De burgemeestersverkiezingen waaraan Reker deelnam, gaan vandaag gewoon door. Formeel kunnen die uitsluitend uitgesteld worden indien een van de kandidaten overlijdt.

Update: Reker heeft de burgemeestersverkiezing vandaag gewonnen met 52, 7% van de stemmen. Ze is inmiddels buiten levensgevaar.