Duitse minister noemt Pegida “rechtsextremistische rattenvangers”

De Duitse Minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU), heeft de racistische beweging Pegida betitelt als “rechtsextremistisch”, iets wat geen Nederlandse politicus of journalist durft te doen.  “Inmiddels is het volstrekt duidelijk: degenen die dit organiseren zijn harde rechtsextremisten”, verklaarde de Maizière gisteren bij de ARD. Wie deelneemt aan demonstraties van Pegida, moet weten dat “hij achter rattenvangers aanloopt”, voegde de minister  er aan toe. AFA1images

Ondertussen maakt Dresden zich op voor wat een roerige dag belooft te worden. Vanavond is de wekelijkse betoging van Pegida en de stad verwacht duizenden betogers en tegenbetogers. Een breed bondgenootschap van politieke partijen, kerken en vakbonden heeft aangekondigd vanavond tegen Pegida de straat op te gaan. Organisator Lutz Bachmann heeft voor de nodige beroering gezorgd door de Duits-Turkse auteur Akif Pirinçci uit te nodigen als spreker. Pirinçci staat bekend om zijn racistische, homofobe en vrouwvijandige uitspraken. Ook voor fascistische retoriek deinst Pirinçci  niet terug, tijdens een bijeenkomst van Bogida verklaarde hij aan het slot van zijn toespraak: “Jullie zijn Duitsers, geen laffe ratten. Lang leve het heilige Duitsland!”.

De politie is vandaag massaal aanwezig en “op alles voorbereid”, zoals men dat graag mag noemen. Deelstaatminister Markus Ulbich heeft aangekondigd dat de politie hard op zal treden tegen “ordeverstoringen”.

Bron: Frankfurter Allgemeine