Koerden hebben ‘hoofdstad’ ISIS in het vizier

Eenheden van de YPG, de Koerdische militie in Rojava, staan op 50 kilometer afstand van Raqqa, de onofficiële hoofdstad van ISIS in Syrië. De Koerden hebben gezegd niet te zullen rusten totdat ze Raqqa ingenomen hebben. Ze rekenen daarbij op steun van de Amerikaanse luchtmacht, lokale stammen en eenheden van de Free Syrian Army. Volgens Idriss Nassan, een hoge functionaris in Rojava, zal een aanval op Raqqa door de YPG niet lang meer uitblijven:

We bereiden de bevrijding van Raqqa en Jarubulus voor, duizenden strijders worden klaargemaakt voor het offensief. Op dit moment bespreken we de coördinatie tussen ons, de Free Syrian Army en tribale strijders

De YPG zegt te kunnen beschikken over 20.000 Koerdische strijders. De Arabische bondgenoten van de organisatie zouden tenminste 3000 en mogelijk 5000 mensen kunnen leveren.

milsyria.jpg&nocache=1
Bron: Institute for the Study of War

Sinds de overwinning tijdens de slag om Kobane heeft de YPG ISIS langzaam maar zeker teruggedrongen. In juni jl. veroverde de YPG de grensstad Tel Abyad, waarmee het de bevoorrading van ISIS vanuit Turkije ernstig bemoeilijkte.

Een eventuele bezetting van Raqqa door de YPG kan overigens de nodige problemen opleveren. De stad is Arabisch, niet Koerdisch en een bezetting kan gemakkelijk uitgelegd worden als een poging van de YPG van de chaos in Syrië te profiteren om haar territoriale ambities te verwezenlijken.  Volgens een commandant van de Koerdische militie is de verovering van Raqqa een militaire noodzaak, geen uitdrukking van territoriale ambities: “If you want to make Rojava safe from ISIL, you have to take Raqqa”.

Bron: The Nation