Bundeskriminalamt waarschuwt voor toename extreemrechts geweld

Het Bundeskriminalamt (BKA), de Duitse federale recherchedienst, waarschuwt dat extreemrechts meer zware gewelddaden voorbereidt. Met name politici, mensen die vluchtelingen ondersteunen en vluchtelingen zélf zouden het slachtoffer van extreemrechtse aanslagen kunnen worden. Dat zegt het BKA in een vertrouwelijk memo dat de Süddeutsche Zeitung onder ogen kreeg. Het BKA gaf de waarschuwing enkele dagen vóór de aanslag op de Keulse burgemeesterskandidate Henriëtte Reker.

Het anders “zeer heterogene extreemrechtse spectrum” heeft volgens het BKA rond het thema ‘vluchtelingen’ een ideologische consensus gevonden. De organisatie verwacht dat extreemrechts over zal gaan tot nieuwe actiemethoden, met name blokkades van spoor- en autowegen. Ook mensen met een ‘buitenlands’ uiterlijk kunnen slachtoffer worden van aanslagen, waarschuwt het BKA. antifa2images

Uit statistieken van het BKA blijkt dat het aantal aanslagen op asielzoekerscentra sterk is toegenomen, augustus was in dat opzicht een ’topmaand’. In de eerste drie kwartalen van 2015 vonden er 461 van dergelijke aanslagen plaats.

De daders zijn meestal tussen de 20 en 25 jaar oud en vaak ‘bekenden van de politie’. 34% van de daders behoort tot de georganiseerde extreemrechtse scene. In tegenstelling tot hetgeen vaak gedacht wordt, bevinden de daders zich maar zelden onder de invloed van alcohol, de meeste aanslagen worden koel en rationeel voorbereid en uitgevoerd. De deelstaat Nordrhein-Westfalen voert met 121 aanslagen de lijst aan, Saksen volgt op ruime afstand met 57 delicten.

Bron: Süddeutsche Zeitung