VS en Saoedi-Arabië gaan meer steun leveren aan Syrische rebellen

FSAindex
Logo van het FSA

De VS en Saoedi-Arabië hebben afgesproken meer wapens te zullen leveren aan ‘gematigde’ Syrische rebellen. De aankondiging moet gezien worden als een reactie op de Russische militaire steun aan Assad en komt na de aankondiging van Assad dat hij bereid is verkiezingen te houden, een toezegging waaraan zijn tegenstanders weinig geloof hechten. De VS heeft nu dus besloten harder op te treden tegen het regime van Assad, wat waarschijnlijk niet de reactie is waarop de Russische president Poetin gehoopt had.

Volgens The Telegraph zou het met name gaan om de levering van anti-tank raketten aan de Free Syrian Army (FSA). De FSA is een conglomeraat van min of meer seculiere rebellengroepen. Tijdens het begin van de burgeroorlog speelde ze een belangrijke militaire rol, maar inmiddels staat ze in de schaduw van islamistische organisaties als ISIS en Jabhat al-Nusra. De afgelopen weken zijn stellingen van de FSA zwaar bestookt door de Russische luchtmacht en het Syrische leger.

De verklaring is natuurlijk óók een omhooggestoken middelvinger naar Poetin, die zich inmiddels openlijk achter Assad geschaard heeft.