Sociaal-democraten en Volkspartij ver(kr)achten democratie in Europees Parlement

De sociaal-democraten met onder meer de PvdA en de Europese volkspartij met het CDA en ook met de Hongaarse Fidesz van Viktor Orbán verlammen het Europees Parlement. Politiek onderzoeker Olivier Winants geeft aan hoe op belangrijke dossiers de parlementaire controletaak onder het tapijt wordt geveegd. Hij geeft als voorbeelden: 1) toch opslaan van gegevens vliegtuigpassagiers; 2) geen onderzoek naar rechtsstaatsprincipes in Hongarije; 3) geen onderzoekscommissie voor Luxleaks; 4) wegmoffelen van geheime CIA-gevangenissen in Roemenië; 5) geheime onderhandelingen over TTIP gedogen.

Zijn conclusie is niet mals.

Wanneer een parlement enkel aan achterkamer-politiek doet om zo elke publieke openbaarheid en politieke toerekenbaarheid van haar beslissingen te ontwijken, dan is het parlement een gefaald instituut, een tandeloze tijger die enkel af en toe wat met wat holle woorden dreigt maar nooit tot actie overgaat. Wanneer ze faalt de hogere principes van de democratie te beschermen tegen partijpolitieke belangen dan vervalt mijns inziens haar legitimiteit tegenover haar burgers.
Het mag dan ook niet verbazen dat nieuwe leiders zoals Pablo Iglesias, Bernie Sanders en Jeremy Corbyn zoveel publieke steun genieten. Wij voelen allemaal aan dat de traditionele partijpolitiek enkel het status quo dient.
(MO*)