Regimekritische krant in Turkije overgenomen door regime

Het onafhankelijke kritische dagblad Zaman, één van de laatste overgebleven kritische mediabronnen in Turkije, is vrijdag onder curatele gesteld van de Turkse overheid. Een rechtbank in İstanbul heeft curators benoemd om het management van de krant over te nemen, meldt het staatspersbureau Anadolu Ajansı.

De ondercuratelestelling komt na de aankondiging van de anonieme klokkenluider Fuat Avni, die in de nacht van donderdag op vrijdag op Twitter meldde dat president Recep Tayyip Erdoğan opdracht heeft gegeven tot de overname van Zaman. Om de overname te realiseren heeft Erdoğan “zijn mannen binnen de rechterlijke macht opgedragen in actie te komen”, schrijft de klokkenluider.

Met de overname zou de president wraak willen nemen op het Constitutionele Hof, dat vorige week oordeelde dat de rechten van de journalisten Can Dündar en Erdem Gül, die sinds eind november vorig jaar vastzaten, zijn geschonden, waarna zij werden vrijgelaten in afwachting van hun proces. (…)

Vorig jaar werden de kritische kranten Bugün en Millet en enkele andere kritische media overgenomen in opdracht van de regering en omgevormd tot pro-Erdoğan-media.

Lees verder bij de bron (zolang het kan?), Zaman Vandaag.