Bernie Sanders verrast niet, hij bevestigt

Sanders behaalde zoals voorspeld in ernstige peilingen een nipte overwinning in Michigan, de industriële staat aan de Grote Meren. Mediacommentatoren en andere ‘peilingen’ hadden nochtans Clinton 99 procent kans gegeven op een overwinning met een verschil van 13 à 27 procent. Wat loopt er mis met de berichtgeving in de VS?

Na de volgens de media onverwachte overwinning van Sanders in Michigan is de stand qua verkozen gewone delegates Clinton/Sanders 759/546. Clinton heeft op 8 maart dus reeds 58,16 procent van alle tot nu te behalen delegates veroverd. Daarmee blijft ze nog steeds de grootste kanshebber op de nominatie van de Democratische Partij.

759/546 wordt 1220/571
Dat is voor de Amerikaanse media blijkbaar niet voldoende. Daarom gaan ze er mee door om – voor het eerst sinds de superdelegates bestaan – bij de resultaten steeds de reeds toegezegde superdelegates op te tellen. Alleen de New York Times wijst er in een voetnoot telkens op dat deze ‘superdelegates’ niet verworven zijn en ten allen tijde hun keuze kunnen veranderen tot op de dag van de stemming van de partijconventie. Andere media zoals de Washington Post laten deze opmerking achterwege.

Dat is geen neutrale berichtgeving. Tot nu hebben iets meer dan de helft van deze superdelegates een keuze gemaakt. 461 kiezen voor Clinton, slechts 25 voor Sanders. Dat geeft dan een totaal voor Clinton/Sanders van 1220/571. Dit cijfer wordt constant herhaald. Je ziet het voortdurend voorbijschuiven op de banner onder de nieuwslezers.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be