De Tories zijn de echte verliezers, maar de media vertellen het u niet

Er zijn weinig “mainstream” Britse media die het zullen vertellen, maar netto zijn de Tories de verliezers van de verkiezingen van afgelopen donderdag, zeker in Engeland. En rechts inclusief de Blairites zal volhouden dat Corbyn heeft verloren, want de oppositie hoort te winnen in tussentijdse verkiezingen (waarbij dus gemakshalve voorbij wordt gekeken aan het herstel van de LiberaalDemocraten en het succes van SNP, Plaid Cymru en – een beetje – de Groenen).

De Tories hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen 828 zetels gewonnen, 47 minder dan in 2012. Labour heeft er 1289 gewonnen, 18 minder dan in 2012.

The Independent.

In de zes graafschappen van Ierland die bij het Verenigd Koninkrijk horen was de rechtse Democratische Unionistische partij (bekend van scherpslijper Ian Paisley, nu zowaar door een vrouw geleid, Arlene Foster) de grootste winnaar door tegen verwachtingen in de grootste te blijven. Sinn Féin en de SDLP hadden concurrentie op de linkerflank van People Before Profit en de Groenen.
Het 108 zetels tellende parlement aldaar ziet er nu zo uit:
Democratische Unionisten 38 (gelijk)
Sinn Féin 28 (-1)
Ulster Unionists 16 (gelijk)
Sociaal-Democratische & Labour Partij 12 (-2)
Alliance (een “seculier-rechtse” partij) 8 (gelijk)
Groenen 2 (+1)
People Before Profit 2 (+2)
Traditioneel-Unionisten 1 (gelijk)

Volgens het waarachtig historisch compromis van de Good Friday Agreement ligt een nieuwe coalitie tussen DUP en Sinn Féin voor de hand. De anti-bezuinigingspartij PBP die ook in Dublin is vertegenwoordigd is aardig het parlement binnengekomen, gezien de drempels die het districtenstelsel met zich meebrengt.