Twee maanden administratieve detentie voor astrofysicus wegens uitspraak op Facebook

Een Israelische rechtbank in de Ofer gevangenis op de Westoever heeft dinsdag de 53-jarige Palestijnse astrofysicus Imad Barghouti veroordeeld tot twee maanden ”administratieve detentie” op grond van een uitspraak op Facebook. Volgens zijn advocaat, Jawad Boulos van de Palestijnse Vereniging van Gevangenen (PPS), zou Barghouti op Facebook ”stemming hebben gemaakt tegen de Israelische bezetting”.
Barghouti, die verbonden is aan de Al-Quds universiteit, maar onder meer in het Amerikaanse ruimtevaartcentrum NASA heeft gewerkt (hij is een theoretisch natuurkundige die deskundig is op het gebied van plasma in de ruimte), werd op 25 april aangehouden bij een checkpoint in Abu Dis toen hij terugkeerde naar zijn huis in het dorpje Beit Dis in de buurt van Ramallah.
Hij werd aanvankelijk veroordeeld tot drie maanden, maar de rechtbank bracht dat terug tot twee maanden ”administratieve detentie” (in dit geval een ongebruikelijke straf, omdat de aanklacht geheim is en er feitelijk geen proces kan worden gevoerd). Boulos zei dat Barghouti beroep aantekent.

Tijdens de zitting van dinsdag werd een petitie voorgelezen die inmiddels door meer dan 100 wetenschappers over de hele wereld is ondertekend, waarin protest wordt aangetekend tegen de detentie van Barghouti. Onder de ondertekenaars zijn Angela Davis, Noam Chomsky en Joël Beinin plus een opmerkelijk groot aantal Israelische academici.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist