Israëlische acties om Palestijnen dakloos te maken in Jeruzalem

Israël heeft dinsdagmorgen twee huizen gesloopt in de wijk Suwwana van Oost-Jeruzalem, bij de muur van de Oude Stad. Daarbij werden 23 mensen dakloos. Het gebied waar de twee huizen stonden, een strook land van 27.000 vierkante meter, maakt deel uit van een aantal gebieden rondom de Oude Stad waarvan Israël in de jaren ’70 heeft bepaald dat daar ”nationale parken” moeten komen.

Volgens de mensenrechtengroep B’Tselem is het gebied rondom as-Suwwana, dat onderaan de Olijfberg ligt, in het Bestemmingsplan voor heel Jeruzalem uit het jaar 2000 aangewezen als ”openbare ruimte”, waar publieke instellingen moeten komen. Daniel Seidemann, de directeur van de non-profit organisatie Terrestrial Jerusalem, vertelde Ma’an dat de ontwikkelingsplannen rondom de Oude Stad erop gericht zijn ze te ontdoen van ”Palestijnse aanwezigheid” en de gebieden om te toveren in wandelgebieden en Bijbelse parken die het Israëlische eigenaarschap, ook historisch gezien, onderstrepen. De gesloopte huizen waren eigendom van de families Tutanji en Ghanim. Eigenaar Arif Tutanji van één van de huizen vertelde dat er geen waarschuwing vooraf was gegeven. Gemaskerde Israëlische soldaten drongen ’s ochtends vroeg de huizen binnen en gelastten de inwoners te vertrekken, waarna de slopers onmiddellijk hun werk begonnen.
(Lees verder bij de bron)

Israel heeft woensdag een huis gesloopt in de wijk Shu’afat van Jeruzalem en daarmee acht mensen dakloos gemaakt. Voor de tweede keer overigens, want de familie al-Hawarin werd 15 jaar geleden, in 2001, ook al eens dakloos toen hun toenmalige huis in de Jeruzalemse wijk Beit Hanina tegen de vlakte ging omdat het zou zijn gebouwd zonder vergunning.
De familie, zo vertelde de eigenaar, Rajih al-Hawarin, het persbureau Ma’an, was daarna uitgeweken naar Shu’afat en kreeg daar een voorlopige goedkeuring voor de bouw van een nieuw huis.

Lees verder bij de bron, Abu Pessoptimist