IS moordt in chaos die NAVO in Libië achterliet

Libië heeft sinds de vernietiging van het regime van Khaddafi door de NAVO geen functionerende overheid meer. In die chaos krijgen milities zoals Islamitische Staat (IS) vrij spel. IS heeft sinds februari 2015 minstens 49 mensen geëxecuteerd in de Libische stad Sirte sinds februari 2015. De slachtoffers werden gedood door onthoofding of executie voor ‘spionage’, ’tovenarij’ of het ‘beledigen van God’.

In zijn rapport We Feel We Are Cursed’: Life under ISIS in Sirte, Libya stelt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat IS naast executies ook de rest van de bevolking terroriseert, door hun voedsel af te nemen, brandstof en geld te stelen, geneesmiddelen en door hun woningen in te palmen.

“IS is zelf verschrikkelijk voor die moslims die wel hun regels volgen”, aldus Lette Tayler, van HRW, “terwijl alle aandacht van de wereld gaat naar Syrië en Irak, geraakt IS hier met moorden weg”. IS heeft in de regio van Sirte ook tientallen strijders van andere Libische milities gevangen genomen. De meesten van hen worden verondersteld gedood te zijn.

HRW interviewde 45 voormalige en huidige inwoners van Sirte in maart 2016 in de stad Misrata, op ongeveer 240 kilometer van Sirte. Onder hen familieleden van geëxecuteerden, overheidsambtenaren en leden van rivaliserende milities. Hun getuigenissen werden vergeleken met andere bronnen. Volgens hen werden slachtoffers gekruisigd, nadat ze ’s nachts van hun bed waren gerukt. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be