Droogte in Zuid-Afrika treft vooral zwarte boeren

Jarenlange droogte in grote delen van Zuid-Afrika heeft dorpen in crisis gestort en voedselimporten voor het eerst in meer dan twintig jaar opnieuw noodzakelijk gemaakt. Ook het regeringsprogramma voor grondherverdeling krijgt een fikse knauw.

Het onmiddellijke gevolg is de stijging van de voedselprijzen. Maar minder zichtbaar voltrekt zich een groeiende sociale crisis omdat boeren hun landarbeiders afdanken. Eveneens minder zichtbaar is het effect op dorpen in het noorden van het land, waar landbouwbedrijven failliet gaan en werkloosheid en sociale instabiliteit toenemen.

Kortom, de nieuwe klasse van zwarte landbouwers wordt zwaar getroffen door de droogte. Volgens hen hebben de recordtemperaturen en droogte van de laatste jaren geleid tot een piek in het aantal faillissementen en moesten velen de grond die ze na de herverdeling konden bemachtigen, opnieuw verlaten.

Sommigen hebben met leningen hun dure landbouwbenodigdheden kunnen bekostigen, maar niet iedereen heeft dat geluk. Zelfs grootschalige boeren kunnen nu niet langer hun schuld inlossen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be