Israël kan met nieuwe wet nu ook 12-jarigen naar de gevangenis sturen

De Israëlische Knesset Israels parlement, is er mee akkoord gegaan dat kinderen van 12 gevangenisstraf kunnen krijgen als ze veroordeeld worden op grond van ”terroristische vergrijpen”, zo heeft het parlement woensdag in een verklaring laten weten. Dinsdagavond werd de zogenoemde ”Jeugd Wet” waarin dat werd bepaald, in tweede en derde lezing goedgekeurd. Nu kunnen ook kinderen onder de leeftijd van 14 jaar gevangenisstraf krijgen als ze voor ernstige zaken worden veroordeeld zoals moord, poging tot moord of doodslag.

In Israel is de wettelijke leeftijd waarop een kind kan worden veroordeeld tot gevangenisstraf 14 jaar. Op de Westoever, waar militair recht geldt en door militaire rechtbanken recht wordt gesproken, kunnen kinderen echter al op hun 12e gevangen worden gezet. De nieuwe wet is er dan ook vooral voor Palestijnse kinderen, met name uit Oost Jeruzalem, die nu volgens dezelfde maatstaven als op de Westoever kunnen worden aangepakt.

In de verklaring heette het dat de ”ernst van de aanslagen in de afgelopen maanden om een meer agressieve aanpak tegenover minderjarigen vraagt”. Ook werd Anat Berko aangehaald, de indiener van de wet en een Knessetlid van de Likudpartij van premier Netanyahu, die zei dat ”het er voor degene die wordt vermoord met een mes in zijn hart niet toe doet of het kind 12 of 15 is”.

Via:: Abu Pessoptimist