Pools tijdschrift publiceert exposé over toenemend nationalisme in Polen

En wordt in reactie overspoeld met extreem-rechtse bagger op Facebook.

640px-Nop-logo.svgHet tijdschrift Tygodnik Powszechny publiceerde in haar nieuwste uitgave een scherp artikel waarin de toenemende invloed van extreemrechts in het dagelijks leven in Polen wordt beschreven en aangeklaagd. Onder de titel Ze komen voor ons, hoe nationalisten Poolse symbolen en patriottisme stelen is een aanklacht tegen de wederopkomst van de nazistische ONR en andere nazistische clubs en de daarbij behorende onrust in de Poolse samenleving uitgebracht.

Dat schoot echter bij de dames en heren die het tijdschrift aansprak dusdanig in het verkeerde keelgat dat sinds de publicatie van het artikel de Facebook-pagina van Tygodnik werd overspoeld met het zo langzamerhand bekende verhaal: dreigementen, leugens en gewelddadige retoriek uit de hoek van de neonazi’s die het niet kunnen verkroppen dat er zelfs in Polen nog mensen zijn die een verschil zien tussen liefde voor het vaderland en het verspreiden van onverdunde haat.

Als extraatje zijn er vele tientallen 1 ster-Facebook-reviews achtergelaten, waarop de redactie van het tijdschrift opriep om een tegenreactie: de pagina wordt nu volop bezocht door medestanders van het blad om het gemiddelde weer wat op te krikken door 5 sterren te geven.

Deze oproep heeft inmiddels het gewenste resultaat bereikt: de ongeveer 200 negatieve reviews worden meer dan goed gemaakt door duizenden steunbetuigingen. Het katholieke blad krijgt zelfs uit atheïstische kringen complimenten, vanwege de moed die ze gehad hebben om de zieke stroming in de Poolse onderbuik aan het licht te brengen.