Man gearresteerd op verdenking van moord op imam

De politie van New York heeft een man uit Brooklyn gearresteerd op verdenking van de moord op een imam en diens assistent, jongstleden zondag. De verdachte, Oscar Morel, werd aangehouden nadat hij elders in de stad een aanrijding veroorzaakte. Hem wordt een dubbele moord en verboden wapenbezit ten laste gelegd. De politie zegt het moordwapen in de woning van de man gevonden te hebben.

260px-Greenpoint_Houses
Illustratie: Wikipedia

Het is vooralsnog niet duidelijk waarom de man de imam en zijn assistent vermoord heeft. Duidelijk is wel dat hij hen een tijdje volgde, om hen vervolgens op korte afstand door het hoofd te schieten. Dat wekt sterk de indruk dat de man zijn slachtoffers zorgvuldig heeft uitgekozen, wat zou kunnen wijzen op een hatecrime. Er zou natuurlijk ook een ander, meer persoonlijk motief kunnen zijn, maar de politie heeft geen relatie van de verdachte met de slachtoffers vast kunnen stellen.

De moord op de uit Bangladesh afkomstige imam heeft de moslimgemeenschap in New York diep geschokt. Die gemeenschap heeft tóch al de indruk systematisch gedemoniseerd te worden, zeker sinds de opkomst van Donald Trump:

“I don’t feel safe anymore. All of this hatred being propagated, especially by Donald Trump, it puts us at risk. People sometimes pass me on the street and call me Bin Laden. I just try to keep my head down and keep walking.”

Bron: New York Times