VS beschuldigen Rusland van aanval op VN-konvooi

Twee anonieme VS-functionarissen hebben tegenover Reuters verklaard dat Rusland rechtstreeks verantwoordelijk is voor de aanval op het konvooi met hulpgoederen in Syrië, jl zondag. Op het moment dat het konvooi getroffen werd door bommen, bevonden zich volgens deze functionarissen twee Russische Sukhoi SU-24 gevechtsvliegtuigen boven het konvooi. De Guardian bevestigt het bericht en zegt dat het Amerikaanse Ministerie van Defensie inderdaad van mening is dat de Russen verantwoordelijk zijn voor de aanval. Het Witte Huis weigert tot dusverre het bericht te bevestigen. Uiteraard ontkennen de Russen in alle toonaarden.

russian_sukhoi_su-25_at_latakia_2
Russische SU-25 in Latakia. Foto: Wikipedia.

Mochten de claims van de VS juist zijn en daadwerkelijk bewezen worden, dan is het leed niet te overzien. Een aanval op een VN-konvooi met hulpgoederen is een oorlogsmisdaad, die door de overige leden van de VN niet genegeerd kan worden. Aan de toch al gespannen internationale verhoudingen zal het – voorzichtig gezegd – geen goed doen, nog los van de gevolgen voor Syrië zelf. Zonder  overeenstemming tussen de VS en Rusland  over de toekomst van Syrië is een einde aan de inmiddels al ruim vijf jaar durende burgeroorlog niet goed voorstelbaar.

Rusland heeft het er gisteren en vandaag niet beter op gemaakt door de meest absurde claims de wereld in te sturen. Eerst werd beweerd dat er helemaal geen aanval plaats had gevonden en dat de vrachtwagens om onduidelijke redenen ‘in brand waren geraakt’. Gisteren verklaarde een woordvoerder van het Russische Ministerie van Defensie met droge ogen dat het konvooi begeleid werd door een met een mortier bewapend voertuig van ‘militanten’.

De VS en ook Rusland lijken ondanks alles krampachtig vast te houden aan een bestand dat inmiddels een dode letter is en feitelijk nooit enige kans van slagen heeft gehad. Het bestand is een typisch produkt van twee arrogante grootmachten die denken dat iedereen naar hun pijpen danst. De VS hebben zelfs hun naaste bondgenoten niet ingelicht of geraadpleegd. Frankrijk, dat deel uitmaakt van de internationale coalitie die in Syrië tegen ISIS strijdt, kreeg niet eens een kopie van de overeenkomst. De wensen van de Syrische fracties – waarvan een aantal ook nog werd uitgesloten van het bestand – speelden in het geheel geen rol. Óver u, maar zónder u.

Joyce Karam vat het kernachtig samen bij Al Arabiya: ”het bestand is niet gewoon dood. Het ligt zes voet onder de grond“.