Turkse partij HDP vraagt internationale solidariteit met aangehouden parlementsleden

“Vorige nacht (3 op 4 november) hebben de zuiveringsacties van president Erdogan tegen onze partij een piek bereikt: onze beide co-voorzitters Figen Yüksekdag en Selahattin Demirtas werden overal in heel Turkije opgepakt, samen met parlementsleden Nursel Aydogan, Idris Baluken, Leyla Birlik, Ferhat Encü, Selma Irmak, Sirri Süreyya Önder, Ziya Pir, Imam Tascier, Gülser Yildirim en Abdullah Zeydan.”

“Vandaag (4 november) werden Demirtas, Yüksekdag, Aydogan, Baluken, Birlik, Encü, Irmak, Zeydan en Yildirim door een rechter onder aangehouden en naar de gevangenis overgebracht. Pir, Önder en Tascier werden voorwaardelijk vrijgelaten. Er worden meer aanhoudingen verwacht.”

“Het doel van deze maatregelen is het monddood maken van de derde grootste partij in het parlement. Dit is een duistere dag, niet alleen voor de partij maar voor iedereen in Turkije en de hele rego, die het einde van de democratie in Turkije betekent.”

“Onze partij behaalde een historische overwinning behaalde tijdens de nationale verkiezingen van 7 juni 2015, toen wij er in slaagden in het parlement te geraken ondanks de ondemocratische kiesdrempel van tien procent. President Erdogan heeft onze partij uitgekozen als het hoofddoelwit van zijn autoritair beleid. De reden is onze principiële oppositie tegen de invoering van een presidentieel systeem in Turkije.”

“Onze zetels in het parlement waren het grootste obstakel voor grondwetswijzigingen die daar voor nodig waren. Daarom beval Erdogan nieuwe verkiezingen in november 2015. Ondanks een reeks gewelddadige aanvallen door ‘onbekende daders’ tegen onze partijleden en onze infrastructuur, slaagden we er opnieuw in de kiesdrempel te overschrijden en wonnen we 59 zetels in het parlement op 5 november 2015.”

“Omdat Erdogan ditmaal niet opnieuw verkiezingen kon afkondigen begon hij de parlementaire onschendbaarheid van de parlementsleden af te schaffen in mei 2016. Omdat hij ons niet kon verhinderen om naar het parlement te komen, geeft hij nu orders om ons gevangen te zetten.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be