Dystopia in wording: het Trump-kabinet wordt zichtbaar

In het onwaarschijnlijke geval dat het oranje gevaar de Amerikaanse verkiezingen wint is iedereen verloren. Om dat even goed duidelijk te maken, beginnen zo langzamerhand de namen van de ‘mensen’ die de belangrijkste regeringsposities in de VS vastgelegd te worden.

trumpcabinetEen beangstigend plaatje: Newton Leroy Gingrich -oud voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van 1995 tot 1999 en oppositieleider tegen president Clinton- als Minister van Buitenlandse Zaken, Rudolph William Louis Giuliani -van 1994 tot 2002 de burgemeester van New York, en een belangrijke kracht in de Republikeinse partij- als  Minister van Justitie.

Maar hoe eng bovenstaande heren ook zijn, als harde kern GOP-extremisten en Trump-fans, de keuze voor hen is nog verdedigbaar op grond van het feit dat ze beiden succesvolle politici met veel ter zake doende ervaring zijn.

Het feit dat een eventuele president Trump echter de volstrekt ongeschikte Lt. Gen. Michael Thomas Flynn als Minister van Defensie en leider van de NSA wil installeren baart veel meer zorgen: Flynn, die in zijn lange en illustere carrière als Amerikaans inlichtingen-officier veel lof oogstte heeft zich tijdens deze campagne ontwikkeld tot een samenzweringstheorist van formaat, en heeft ook aangegeven dat hij -als Trump dat zou willen- zou overwegen om marteling door Amerikaanse soldaten en ondervragers weer bovenaan de agenda te willen plaatsen.

Verder natuurlijk de nodige vriendjespolitiek: penningmeester van de Trump-campagne Steven Mnuchin als minister van financiën en Reinhold Richard Priebus, de huidige voorzitter van het Republikeins Nationaal Comité -die Trump door dik en dun steunde, ook als zelfs de Republikeinen Trump over de schreef vonden gaan- als stafchef. Als Reince daarvoor afscheid moet nemen van zijn positie bij het RNC: geen nood, daar kan dan mooi Corey Lewandowski, de aggressieve voormalig Trump-campagneleider en huidig CNN-commentator plaatsnemen.

Een opvallende leegte valt op de plek waar veelgeplaagd gouverneur van New Jersey Christopher James Christie verwacht kon worden: nadat hij zijn ziel aan de duivel met de kleine handjes verkocht had zal hij vast een grotere rol verwacht hebben, maar het Bridgegate-schandaal vraagt op dit moment zoveel van zijn aandacht dat er een kloof tussen hem en de campagne lijkt te zijn ontstaan. Geen ministerspost in ruil voor zijn eer dus.

Ook een fijn vooruitzicht: Sarah “Drill Baby Drill” Palin als Energie-minister. Goed plan. Kan nooit problemen opleveren.

Nu is dit alles natuurlijk vooralsnog niet meer dan een boze droom, maar als Amerika morgen een Brexit-manoeuvre uitvoert, en de peilingen de werkelijkheid weer eens niet nauwkeurig hebben weergegeven, dan weten we in ieder geval zeker dat Armageddon niet heel lang meer op zich zal laten wachten.