Nazi-tuig in Heidenau mishandelt alweer vluchtelingen

rassismusIn het Saksische Heidenau broeit het al een tijdje fors: vanwege de geplande opening van een opvangcentrum voor asielzoekers in het Zuidoost-Duitse dorp (16.257 inwoners) vond er op 21 augustus 2015 een demonstratie van de extreemrechtse NPD plaats, waar ongeveer duizend neonazi’s op af kwamen.Bij schermutselingen rondom straatbarricades raakten toen 31 politieagenten gewond. Bondskanselier Merkel werd bij een bezoek aan de locatie uitgejouwd.

Sindsdien is het in de gemeente erg onrustig, en is er sprake van een verhoogde activiteit van extremisten. Zo werden afgelopen vrijdag drie jonge Afghanen mishandeld door een groep van minstens tien rechtsradicalen: een jongeman van 18 werd na afloop van een bezoek aan een supermarkt door een groep van dertig man opgewacht en meermaals in z’n gezicht geslagen. Hierop vluchtte hij het appartement van een vriend binnen, en toen zij na enkele uren de straat weer op durfden werden hij en zijn vrienden opgewacht en opgejaagd.

Uiteindelijk raakten hierbij drie jongens van 17 en 18 jaar lichtgewond.

De politie heeft twee verdachten aangehouden uit het naburige Pirna die worden verdacht van zware mishandeling, al is het nog niet geheel duidelijk welk aandeel zij gehad hebben in de racistische klopjacht. De politie is bovendien aan het overwegen om Landfriedensbruch (verstoring van de openbare orde) aan de aanklachten toe te voegen, vanwege de onrust die het racistisch geweld teweeg heeft gebracht.