Grote vreugde bij Amerikaanse gevangenis-industrie

prison-370112_960_720Na de verkiezing van Donald Trump als president van de VS schieten de aandelen van beursgenoteerde slavenhouders Corrections Corporations of America en GEO Group omhoog. Corrections (CXW) met meer dan 40%, terwijl (GEO) een ruime 15% winst laat zien.

Aandelenhouders in de VS laten hiermee zien dat ze het volste vertrouwen hebben in Donald Trump, als het aankomt op het voortzetten van de meest walgelijke praktijken waar Amerika bekend om staat.

Barack Obama was al voorzichtig begonnen met een poging om het systeem, waarbij de overheid privé-bedrijven inhuurt om gevangenissen te bouwen en uit te baten, te ontmantelen, en Clinton zou, als we de campagneretoriek mogen geloven, dit patroon hebben voortgezet.

Met de onzalige plannen van Trump om 11 miljoen ‘illegale’ immigranten uit te zetten, en daarnaast zijn fascistoïde nadruk op “Law and Order” zal ongetwijfeld in de komende tijd een toenemende druk op het toch al overvolle Amerikaanse gevangenisstelsel worden uitgeoefend. Hierop spelen beleggers, geroutineerde kapitalisten als ze zijn vlot in.

Met de grote gevangenisstaking in de VS, die al weken duurt – maar uiteraard stelselmatig wordt doodgezwegen door de media – proberen gevangenen aandacht te vestigen op het feit dat Amerikaanse gevangenen letterlijk slavenarbeid moeten verrichten. Volgens het dertiende amendement van de Amerikaanse Grondwet is dit namelijk wettelijk volkomen in orde, als je het maar door mensen laat doen die zijn veroordeeld voor een ‘misdaad.’ Vandaar dat in de VS meer mensen per honderdduizend ingezetenen vastzitten, en gevangenisstraffen hoger zijn dan in vrijwel alle andere landen op deze planeet. Om de staking de kop in te drukken worden door het gevangeniswezen draconische maatregelen genomen: zo wordt van leiders van de staking de post vernietigd.