Poolse Onafhankelijkheidsdag: hooligans in Warschau

Poolse Onafhankelijkheidsdag, Warschau. Door Patryk Matyjaszczyk, CC BY-SA 3.0,
Poolse Onafhankelijkheidsdag, Warschau. Door Patryk Matyjaszczyk, CC BY-SA 3.0,

Was de 11e november in voorgaande jaren al een bende, dit jaar zou het goed nog veel erger kunnen worden: zowel de nationalistische hooligans die zich gesteund weten door de Poolse regering, als de oppositiebeweging KOD hebben marsen door de Poolse hoofdstad georganiseerd.

De hooligans maken elk jaar ook zonder provocaties van andere groepen al een griezelig spektakel van deze mars, die bedoeld is om de onafhankelijkheid van Polen te vieren. In de praktijk is 11-11 in Polen een vaste dag voor extreme nationalisten om hun kracht te tonen. Dit jaar, met PiS in het zadel in de regering zou dat sowieso al een gerede kans om gigantisch uit de klauw te lopen met zich mee brengen: de regering heeft namelijk een onofficiële politiek van ondersteuning en het oogluikend toestaan van uitspattingen door voetbalhooligans. Dit is al zover gevorderd dat enkele weken geleden een brandbrief werd verzonden vanuit de politie om Zbigniew Ziobro, minister van Justitie èn Procureur-Generaal van Polen te vragen om nu toch alsjeblieft toe te laten dat de politie de hooligans weer aan mag pakken. Morgen zal voor hen dan ook een belangrijk moment zijn om uit te testen hoe ver de regering ze wil laten gaan.

KOD, daarentegen, is de organisatie die het afgelopen jaar al vele malen heeft aangetoond het vermogen te hebben vele duizenden Polen die niet achter de radicaal regressieve regering staan te mobiliseren. Het feit dat zij in de stad aanwezig zullen zijn zal al een hele taaie extra klus voor de politie zijn. Het feit dat ze op dezelfde dag daar zijn als de geradicaliseerde aanhang van PiS maakt de situatie extreem gevoelig.

Wij zullen u van eventuele ernstige escalaties op de hoogte houden via updates in dit bericht.

14:30: Een beeld van de demonstratie bereikte me zojuist via twitter. Voorlopig nog geen geweld, maar voor de duidelijkheid: dit is een neonazi-optocht:

plEen door de overheid gestimuleerde neonazi-optocht. In Europa. In 2016.

pl2 pl3De neonazi’s lopen dit jaar direct achter het kopspandoek…

En bewegende beelden:

De sfeer zit er goed in:


Maar voorlopig blijven ernstige incidenten uit. Misschien dat het de-escalerend optreden van de politie niet het slechtste idee was?

Intussen gaat het er bij de KOD bijeenkomst een stuk vrolijker aan toe: