Trump benoemt beruchte racist en antisemiet tot belangrijkste adviseur

Trump heeft  Steve Bannon, het voormalige opperhoofd van het extreemrechtse Breitbart News, tot “chief strategist en senior counselor” benoemd. Dat is een ietwat vage titel, maar het betekent dat Bannon de belangrijkste adviseur van Trump wordt. Om de meer traditionele Republikeinen te vriend te houden heeft Trump Reince Priebus, de voorzitter van het Republican National Committee (RNC), tot Chief of Staff benoemd. Als voorzitter van het RNC speelde Priebus tijdens de verkiezingscampagne een bemiddelende rol tussen Trump en “gematigde” Republikeinen.

Priebus’ benoeming komt niet onverwacht en deed dan ook weinig stof opwaaien. Dat geldt niet voor de benoeming van Bannon. De mededeling dat Bannon propagandachef voor Trump zou worden, leidde tot luid gejuich op Stormfront en andere extreemrechtse haatsites:

Anti-racistische organisaties als het SPLC en de Joodse Anti Defamation League (ADL) reageerden met afgrijzen. Jonathan Greenblatt, de directeur van het ADL, verklaarde dat dit een trieste dag is in de Amerikaanse geschiedenis: “It is a sad day when a man who presided over the premier website of the ‘alt-right’ – a loose-knit group of white nationalists and unabashed antisemites and racists – is slated to be a senior staff member in the ‘people’s house”.

Bannon werkte in het verleden voor Goldman-Sachs. Na Andrew Breitbart’s dood werd hij in 2012 opperhoofd van Breitbart News, een site die gefrequenteerd wordt door mensen die vinden dat Fox News wat aan de linkse kant is. De site grossiert in racistische, antisemitische en homofobe samenzweringstheorieën.

Bannon is er door zijn ex-vrouw van beschuldigd zich ook privé negatief te hebben uitgelaten over Joden. Zo zou hij bezwaar hebben gemaakt tegen het voornemen zijn kinderen naar een eliteschool te sturen, omdat “teveel Joden hun kinderen naar die school sturen”.

Bannon moet niet onderschat worden: hij is intelligent en wist afgelopen zomer de in chaos wegzakkende campagne van Trump weer op de rails te krijgen. M.a.w.: een hoogst intelligente neo-nazi heeft nu het oor van een president die zélf op de meeste punten geen vastomlijnde ideeën heeft.