Israël gaat gebruik luidsprekers bij islamitische gebedsoproep verbieden

Behalve het wetsvoorstel om de illegale outposts te gaan legaliseren, gaf het Israëlische kabinet zondag ook zijn goedkeuring aan een wetsvoorstel om het gebruik van luidsprekers bij ”huizen van gebed” te gaan verbieden. Ook dit voorstel zal waarschijnlijk wel worden aangenomen.
De wet spreekt neutraal van ”huizen van gebed” en verbiedt elke oproep via luidsprekers van ”religieuze of ophitsende aard”, maar het is natuurlijk duidelijk dat het gaat om moskeeën. Die roepen vijfmaal daags via de luidspreker de gelovigen op aan het gebed deel te nemen. Het geluidsvolume van deze oproep (”adhan”) is aan vastgestelde grenzen gebonden, maar kennelijk is dat voor veel Israeli’s niet genoeg. Premier Netanyahu, die het voorstel steunt, zei dat hij in de loop der jaren ontelbare oproepen van burgers heeft ontvangen die zeiden last te hebben van de adhan. Israëlische ministers zeiden dat het niet gaat om het tornen aan de godsdienstvrijheid.
Het voorstel was al in maart ingediend door het parlementslid Moti Yogev van haBayit haYehudi, maar werd toen terzijde gelegd. Het geluid van moskeeën is echter ineens weer in het nieuws. Eerder deze maand verbood de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, de oproep voor het vroege ochtend gebed van drie moskeeën in het destijds bij Jeruzalem getrokken Abu Dis, omdat de Joodse kolonisten die daar in de loop van de jaren zijn komen wonen, meestal in huizen van verdreven Palestijnen, er niet tegen konden.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist