Polen keurt formatie nieuw legeronderdeel goed

sikor5Een “territoriale defensiemacht.”

Met 53.000 part-time soldaten.

Gerecruteerd uit de gelederen van schietclubs, paramilitaire organisaties en re-enactment clubs.

Onder direct commando van de minister van defensie, Antoni Macierewicz. Die een rechts-nationalistische samenzweringstheoreticus is, en heel populair bij de geradicaliseerde Poolse jeugd, maar ook een politieke bondgenoot en vertrouwenspersoon van de sterke man achter de schermen, Jarosław Kaczyński.

In een getuigenis voor een parlementaire commissie eerder dit jaar verklaarden functionarissen van het ministerie van Defensie dat het doel van de nieuwe legermacht “zou moeten zijn om de patriottische en christelijke fundamenten van ons afweersysteem en de strijdkrachten te versterken, met het patriottisme en het geloof van Poolse soldaten als de beste garantie voor onze veiligheid.”

Leiders van verschillende extreem-rechtse groepen in Polen hebben al aangegeven hun leden aan te zullen moedigen zich bij het legeronderdeel aan te sluiten. Gevraagd om commentaar gaf het Ministerie aan dat het ‘oneerlijk’ zou zijn om mensen op basis van hun politieke overtuiging uit te sluiten van lidmaatschap.

Volgens de plannen van de regering hebben de eenheden in aanvulling op hun militaire taken de verantwoordelijkheid voor “anti-crisismaatregelen, anti-subversie, anti-terrorisme en anti-desinformatie in de verdediging van het land en het culturele erfgoed van de Poolse natie.”

Niet zo gek dan dat critici in de oppositie dit “een prive-leger voor Macierewicz” en ” de militaire arm van PiS” noemen.

Critici wijzen op een ontwerprapport uit april, gepubliceerd door het Nationaal Centrum voor Strategische Studies (NCSS,) een denktank die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de territoriale verdediging door de Poolse regering. “Uitgerust met machinegeweren kan een geüniformeerde paramilitaire formatie een effectief middel zijn om anti-regeringsactiviteit te voorkomen en te ontmoedigen.”

Het Poolse parlement verwierp een amendement dat de oppositie indiende, dat gebruik van de paramilitaire eenheden tegen Poolse burgers zou hebben verboden. PiS vindt namelijk het idee alleen al bespottelijk…

Oh ja, en het is ook nog eens stervensduur: meer dan 800 miljoen euro voor de komende drie jaar.