Poolse politica wil atheïsten, orthodoxen en moslims deporteren

By Adrian Grycuk - Praca własna, CC BY-SA 3.0 pl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44763619
Beata Mateusiak-Pielucha, door Adrian Grycuk, CC BY-SA 3.0

Beata Mateusiak-Pielucha, parlementslid voor -je raadt het al- PiS heeft een storm van verontwaardiging (en spot) over zich uitgeroepen door op te roepen om alle buitenlanders die niet het Rooms-katholieke geloof aanhangen te verplichten een eed af te leggen, waarin zij hun volledige akkoord met de Poolse grondwet vastleggen.

Een Poolse grondwet waarin godsdienstvrijheid opgenomen is.

De Poolse bevolking reageerde vlotjes door een Facebook-evenement op te zetten waarin zij zich aanmelden voor de eerste deportatie-trein.

Hoewel ze verdiend wordt uitgelachen om haar gebrek aan kennis van de Poolse grondwet -een kwaaltje waar wel meer PiSsers last van hebben, overigens- is de strekking van het originele opiniestuk een stuk griezeliger dan dat.

Xenofobie en racisme zijn blijkbaar binnen de PiS dermate geaccepteerd dat een parlementslid zonder enige officiële sanctie mag beweren dat alle Oekraïners medeschuldig zijn aan de genocidale praktijken in de Tweede Wereldoorlog. En dat ander Europese landen ‘fouten’ hebben begaan door hun grenzen open te stellen voor vluchtelingen.

Met dank aan PiS leeft binnen Polen een opgezweepte angst voor alles wat vreemd is, en de aangescherpte anti-terreurwetten zorgen, bij gebrek aan terroristen, voor tragikomische situaties. Een voorbeeld: de Irakese student Ameer Alkhawlany, die door de Poolse geheime diensten werd geronseld om te infiltreren in de nauwelijks bestaande moslim-gemeenschap in Polen, die weigerde (alleen al omdat hij – shock en horror – atheïst is) , werd gearresteerd en is nu zonder proces in afwachting van zijn uitzetting. Een verhaal dat zo absurd is dat het door een uitgeverij zou worden geweigerd vanwege te vergezocht.