Richard Rorty voorspelde Trump in … 1998

Filosoof Richard Rorty voorspelde in 1998 al dat een figuur als Donald Trump de verkiezingen ooit zou winnen als wat nu het extreme centrum wordt genoemd aan de macht zou blijven.

richard-rorty-voorspelling

Vakbondsleden en ongeorganiseerde ongeschoolde arbeiders zullen zich vroeger of later realiseren dat hun regering zelfs niet zal proberen te voorkomen dat lonen dalen of te voorkomen dat banen naar het buitenland verdwijnen. Tegelijkertijd zullen ze zich realiseren dat de suburbane witteboordenwerknemers – zelf wanhopig bang voor achteruitgang – geen belasting zullen willen betalen om sociale voorzieningen aan alle anderen te bieden.
Op dat moment zal iets breken. Het non-suburbane electoraat zal besluiten dat het systeem heeft gefaald en zal beginnen een sterke man te zoeken om op te stemmen – iemand die hen graag verzekerd dat, eenmaal hij is verkozen, de zelfvoldane bureaucraten, handige juristen, overbetaalde beurshandelaren en postmoderne professoren niet langer de dienst zullen uitmaken.
Een ding dat vrijwel zeker gebeurt is dat de progressie die gemaakt is in afgelopen veertig jaar door gekleurde Amerikanen en door homoseksuelen uitgewist zal worden. Boertige minachting voor vrouwen zal opnieuw in de mode komen… Alle wrok die laagopgeleide Amerikanen voelen vanwege het dicteren van hun manieren door hoogopgeleiden zal een uitlaatklep vinden.