Neonazi-denktank strijkt neer in Washington DC

npi1Opdat we niet denken dat de gevaarlijke gek met de kleine handjes in z’n eentje de Amerikaanse Republiek en alles waarvoor deze zegt te staan zal hoeven te vernietigen, kwamen zaterdag de grote namen van de AltRight-beweging (verder aangeduid als neonazibeweging, want dat is wat ze zijn,) bijeen in Washington DC. Plaats van handeling: The Ronald Reagan Building. Organiserende organisatie: National Policy Institute. Een denktank die haar doel aldus omschrijft: “NPI is een onafhankelijke organisatie die zich inzet om het erfgoed, identiteit, en de toekomst van mensen van Europese afkomst in de Verenigde Staten en over de hele wereld uit te dragen.”

spence
Richard Spencer – via Youtube

De goede verstaander weet onmiddellijk waar deze jongens en meisjes voor staan: witte suprematie. Dit wordt volledig duidelijk als we verder kijken naar de mensen achter deze neonazi denktank: allereerst is daar Richard Spencer, held van verschillende profielen in Amerikaanse mainstream kranten.

Hij is de President van het Instituut, en een van de belangrijkste intellectuele krachten achter de herrijzenis van nazistisch gedachtegoed in de Verenigde Staten: hip, jong, presentabel, en een grotere racist dan iedereen ter linkerzijde van Adolf Hitler. Hij is ook nog eens behoorlijk intelligent, schrijft veel en -blijkbaar- overtuigend voor de bladen en boeken die door het instituut worden uitgegeven. Saillant detail is dat hij ook een veelgevraagd commentator is voor Russia Today.

In zijn naaste kring bevinden zich nog meer van dit soort types, die het stereotype van de volgetatoeëerde kaalkop met hakenkruistatoeages  hebben ingeruild voor nette pakken, academische titels, en eufemistisch taalgebruik. Ze publiceren in hun eigen bladen en websites, houden er een ‘wetenschappelijke’ tak op na, die de superioriteit van de witte man en zijn cultuur verheerlijkt, en elke vorm van raciale harmonie en samenwerking afschildert als ‘uitwassen van cultureel Marxisme.’

Twitter heeft eerder deze week al zijn accounts, en die van vele van zijn medestanders van hun platform verwijderd, rijkelijk laat. Daar is meneer erg boos over, maar het kwaad is al geschied. Met Bannon in het Witte Huis, en deze zogenaamde intellectuelen om hem te voorzien van plausibel overkomende raciale propaganda, kunnen ze ook zonder een sociale media aanwezigheid enorme schade toebrengen aan wat er nog over is van het post-raciale Amerika dat de komst van Obama als president zou hebben ingeluid.

Om terug te keren naar het feestje in het Ronald Reagan gebouw: daar was de crème de la crème van extreem rechts politiek Amerika bijeen om te zuipen, te netwerken, en vooral: hun macht en invloed te laten zien. Daarnaast een vreemde mengeling van lieden die mee willen liften op het plotselinge succes van de neonazi’s in het Amerikaanse politieke landschap, zoals oud-pornoster en nu fulltime nutjob Tila Tequila.

Tila Tequila en vrienden, in uitbundige stemming.
Tila Tequila en vrienden, in uitbundige stemming.

Er werd onderling gesproken over het tegengaan van “thought terrorism” (waarmee blijkbaar het eisen van een zeker niveau van respect in het publieke debat bedoeld wordt.) Ook een onderwerp: de promotie van Angelsaksische ethno-theologie, waarmee een definitieve terugkeer van het door de oorspronkelijke nazi’s zo geliefde mysticisme wel heel dichtbij komt. Naast deze serieuze gespreksonderwerpen was er natuurlijk ook tijd om hun overwinning te vieren: veel van de aanwezigen voelen zich direct verantwoordelijk voor de verkiezing van Trump: het feit dat een presidentskandidaat die zo nauw geassocieerd wordt met hun beweging, en geen enkele moeite doet om zich te distantiëren van groepen zo radicaal als de KKK is voor hen een bewijs dat hun agenda van haat tegen iedereen die niet wit, christelijk en extreem rechts is werkt. Doelen van het instituut, die op de bijeenkomst ter sprake kwamen in een speech van Spencer, waren onder meer een volledige immigratiestop voor de komende 50 jaar (behalve voor zorgvuldig gescreende blanke Europeanen.) Het instituut zal verder vechten tegen politieke correctheid en Social Justice, wat zij zien als zaken die zijn uitgevonden om de hegemonie van het blanke ras aan te tasten.

 


Nu ze zichzelf plotseling zo dicht bij het centrum van de macht bevinden is het bijzonder interessant om te volgen hoe ze zullen reageren als de volstrekt incompetente President Trump zal falen in het uitvoeren van de delen van zijn agenda die voor deze radicale racisten belangrijk zijn: zullen ze bij het eerste teken dat hij niet de door hen gezochte Witte Heiland is en masse deserteren, of zullen ze juist proberen de druk op hem en zijn team van al evenzeer ongeschikte ministers op te voeren? De tijd zal het leren.

Voor dit moment zijn ze echter nog meer dan tevreden. Niet alleen zit hun beschermheer Bannon zowat in het oor van de huidige President, ook de benoeming van aartsracist Sessions als minister van Justitie maakt de bijeengekomen fascisten zo blij dat “ze wel in zingen zouden willen uitbarsten.”

1 gedachte over “Neonazi-denktank strijkt neer in Washington DC”

  1. Pingback: Leider ‘alt-right’ betwijfelt of Joden wel mensen zijn | Krapuul

Reacties zijn gesloten.