Doodschieten Chinese man door Parijse politie leidt tot oproer

In Parijs is vannacht stevig gereld. De aanleiding was de dood van een 56-jarige Chinese man die zondag werd neergeschoten door de politie.

Maandagavond verzamelden zich honderden mensen bij het politiebureau in het negentiende arrondissement, om daar ter nagedachtenis aan het slachtoffer kaarsen aan te steken. De politie probeerde de menigte uiteen te drijven, waarbij o.a. traangas werd ingezet. De menigte liet zich echter niet zomaar verjagen en bestookte op haar beurt de politie met stenen en flessen. Ook gingen een auto en diverse vuilnisbakken in vlammen op. Drie agenten raakten gewond. Vijfendertig betogers werden gearresteerd.

Naar het schijnt reageerde de politie op een melding over een burenruzie.  Toen de man de deur opende zou hij met een ‘scherp voorwerp’ een stekende beweging naar een agent hebben gemaakt, waarop de politie het vuur opende. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

Volgens de familie van het slachtoffer lag de toedracht een beetje anders. De man zou een schaar in zijn handen hebben gehad, die hij gebruikte om een vis schoon te maken. Toen hij de deur opende zou de politie zonder enige provocatie van de zijde van het slachtoffer het vuur hebben geopend.

De  Parijse politie staat bekend om haar gewelddadigheid, waarvan met name etnische minderheden in arme wijken het slachtoffer zijn.

Bron: Libération