Meer aanwijzingen over samenspanning Trump – Rusland

Terwijl Donald Trump zich steeds fascistischer gedraagt, vooral tijdens de hysterische rally te Phoenix AZ van afgelopen dinsdag (een dergelijk volkomen overbodig evenement buiten de verkiezingen heeft als zodanig al facsistische trekken op de manier waarop zoiets de leiderschapscultus moet versterken), blijven er ook details naar buiten komen over de diverse onderzoeken die er naar Trumps vermeende samenspanning met de Russen lopen.

CNN kwam gisteren naar buiten met het bericht dat onderzoekers van het Congres een email hebben ontdekt waarin de huidige adjunct-chef staf van de Repunlikeinen, Rick Dearborn, een email stuurde waarin hij repte over pogingen van een niet nader genoemd persoon die aan het proberen was de Trumpcampagne in contact te brengen met hoge Russische functionarissen, waaronder Vladimir Poetin zelf.

Dit gebeurde in juni 2016, rond de tijd dat de beruchte vergadering met onder andere Donald Trump jr., Jared Kushner en de Russische advocate Veselnitskaya plaatsvond.

Het is moeilijk geduldig te blijven bij al deze, zich zeer traag ontwikkelende onderzoeken. Maar het is begrijpelijk dat àls je met een beschuldiging tegen de president van de Verenigde Staten wilt komen, er ook helemaal niets op af te dingen mag zijn, je krijgt immers maar één kans.

Ik vermoed dat het niet tot een officiële afzetting van Trump gaat komen. Ik vermoed eerder dat men op de achtergrond zoveel bewijs tegen hem zal verzamelen dat men zal kunnen zeggen: we kunnen dit op de makkelijke of de moeilijke manier doen; òf je vertrekt vrijwillig en dan zorgen wij dat er niet al teveel gedonder van komt, òf we laten je de beker tot op de bodem leegdrinken en zit je voor de rest van je leven in de bak. Zoals men dat meestal met fascistische autocraten doet, dus.