Waarom regering Portugal geen frontpaginanieuws is

Portugal wordt sinds 26 november 2015 bestuurd door een minderheidsregering van de sociaal-democratische PS, met steun van drie kleine linkse partijen. Die regering gaat volledig in tegen het Europese inleveringsbeleid. Alle sociale besparingen werden gestopt, de lonen werden verhoogd. De economische resultaten zijn schitterend. Toch hoor je daar in Europese media zo goed als niets over. Wat is er gaande?(……)

De Portugese economie doet het al drie kwartalen na elkaar (18 maanden) beter dan het gemiddelde van de eurozone. Dat zegt niet een of ander links blaadje maar de Nederlandse zakenwebsite Express Business (zie: “Portugal: einde van besparingspolitiek leidde tot economisch mirakel”).

“De Portugese economie is aan een indrukwekkend herstel bezig. In amper een jaar is het land er in geslaagd de economie volledig op de rails te krijgen. Geschat wordt dat de economische groei dit trimester op 2,9 procent zal uitkomen, het beste resultaat in 17 jaar. Voor de eerste zes maanden van 2017 kon al een groei van 2,8 procent worden opgetekend.”

De regering van eerste minister Antonio Costa bespaart niet langer op sociale uitkeringen en pensioenen en laat de lonen stijgen. Het land keert zich daarmee volledig af van het dogma dat alleen overheidsbesparingen en lage lonen investeerders zouden aantrekken. Het resultaat is onmiskenbaar. In de eerste helft van 2017 stegen de investeringen met 10 procent, de export steeg met 9 procent. ” Dat zijn “percentages superieur aan die van Nederland en Duitsland” volgens Express Business.

Critici zullen er zonder twijfel op wijzen dat elk land eigen specifieke omstandigheden kent en dat een overname van het Portugese beleid niet zomaar tot gelijke successen zal leiden in andere Europese landen. Dat klopt. Het zijn echter diezelfde critici die vinden dat er wel een identiek inleveringsbeleid moet worden opgelegd aan alle EU-lidstaten.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be