Drie leden Israëlische bezettingsmacht gedood op Westoever

Drie leden van de Israëlische bezettingsmacht op de Westoever zijn vanochtend doodgeschoten in Har Adar, een illegale nederzetting even ten westen van Jeruzalem. De dader, een 37-jarige Palestijnse man uit het nabij gelegen dorp Beit Surik, werd op zijn beurt doodgeschoten door bewakers.

Mr. Kate – Own work
A Palestinian demonstration against the demolition of the village susya by Israel(22/06/2012)

De dader bevond zich tussen groep Palestijnse arbeiders die vanochtend naar hun werk gingen in Har Adar. Toen de bewakers de poort openden, trok hij een revolver en opende het vuur op de leden va de paramilitaire politie die voor de bewaking van de nederzetting zorgen.

Een adviseur van de Palestijnse president Abbas heeft de daad veroordeeld. Een woordvoerder van Hamas daarentegen prees de dader en zei dat de aanslag bewees dat het Palestijnse verzet niet gebroken is. “Onze vrijheid en onafhankelijkheid zullen we alleen bereiken door middel van verzet, niet door er voor de deur van internationale organisaties om te bedelen” voegde hij er aan toe.

Sinds september 2015 hebben Palestijnen op de Westoever 48 Israëli’s gedood, merendeels (para)militairen. In diezelfde periode heeft de Israëlische bezettingsmacht 255 Palestijnen gedood.

Netanyahu heeft inmiddels aangekondigd dat de woning van de dader verwoest zal worden. Dat is weliswaar een schending van het internationale- en oorlogsrecht, maar daar trekt Israël zich niks van aan. Hoeft ook niet, want er volgen tóch geen sancties.

Bron: Al Jazeera