“Gewelddadige escalatie dreigt in Catalonië door acties Spaanse regering”

Wat de meeste buitenlandse commentatoren tot voor enkele weken nog onmogelijk achtten is gebeurd. Na de kater van Brexit in Groot-Brittannië zit de EU opgezadeld met een nieuwe existentiële crisis in een ander sleutelland. Alle mogelijkheden liggen nog open, maar de kans op een vreedzame uitweg voor het conflict tussen de regio Catalonië en de Spaanse centrale regering wordt met het uur kleiner.

Voor- én tegenstanders van onafhankelijkheid in binnen- en buitenland waren verontwaardigd over de aanpak van de centrale regering in Madrid. De manier waarop eerste minister Mariano Rajoy de kwestie heeft aangepakt wordt in het buitenland unaniem veroordeeld. Ook in Madrid zelf zijn de meningen verdeeld.

Sven Tuytens werkt als correspondent vanuit Madrid maar is voor het ogenblik in de Catalaanse hoofdstad Barcelona. “De enige politieke leider op Spaans-centraal niveau die zich duidelijk en onmiddellijk heeft uitgesproken is Pablo Iglesias, de leider van Podemos. Hij veroordeelde het brutale geweld van de Guardia Civil (de centrale politie van Spanje, rechtstreeks onder het gezag van de regering in Madrid; de Catalaanse politie heeft zich afzijdig gehouden).”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be