De Catalaanse noodkreet: luister, Europa!


Een ongekende mobilisatie van – aan het beeld af te leiden – overwegend jonge mensen in Catalonië, gisteren 3 oktober 2017.
Ook de krant die gisteren niet in de lucht was maar nu wel weer, en ook op papier, geeft beelden van de massa met de noodkreet: Luister, Europa!
En waarschijnlijk zal het weer niet uitmaken. Net zo min als tachtig jaar geleden.

De man die zijn functie dankt aan de overwinning van de fascisten in de burgeroorlog tachtig jaar geleden, Filips VI (“wij” hebben al afgerekend met de tweede – om ook eens patriottisch te doen) sprak dreigende taal over het behoud van de eenheid van Spanje, een, groot en vrij, zoals het fascistisch-monarchistische motto was. Wie zich verbaast over een dergelijke interventie van een koning anno 2017 is – zoals te verwachten is – in het ongewisse gehouden over hoe Spanje in elkaar zit.
Het referendum van 1 oktober, de 81ste verjaardag van het uitroepen van het fascistische koninkrijk, zal voor veel Catalanen niet gegaan zijn om “tegen Spanje” te zijn, maar tegen het fossiel Spanje van de erven van Franco inclusief deze Filips.
Helaas valt nu alleen nog escalatie te verwachten. Het verstand zou aan de Catalaanse kant moeten zijn, maar of de regering van het autonome gebied dit kan opbrengen na het geweld van zondag en de mobilisatie van gisteren?