Iran: betogen tegen kapitalistische ellende met Trump en Netanyahu aan je zij

Je zal maar een betoger zijn in een land dat door de VS opgenomen werd in het rijtje van ‘schurkenstaten’. Of je nu op straat komt tegen de prijsverhoging van eieren of tegen de corruptie van de elite, je wordt meteen gebombardeerd tot vrijheidsstrijder die het hele regime wil omverwerpen en je land zal doen toetreden tot de ‘vrije wereld’ van pro-Amerikaanse en kapitalistische landen. Als tegenreactie daarop word je door sommigen in het andere kamp beschimpt als pro-imperialistische agent.

Het overkwam de Iraanse betogers die enkele dagen voor nieuwjaar op straat kwamen in de noordelijke stad Mashhad. Met heel veel waren ze aanvankelijk niet. Al heel snel werd de vergelijking gemaakt met de lange periode van onrust na de verkiezingen van 2009. De hervormer Mousavi had het toen niet gehaald van Ahmadinejad en dat leidde tot protesten waar misschien wel miljoenen mensen aan meededen, de zogenaamde ‘green movement’.

Alleen was die vergelijking totaal van de pot gerukt. Ahmadinejad is ondertussen al lang van het toneel verdwenen en met president Rouhani is nu een hervormer aan de macht. Bovendien speelde de green movement zich vooral af in de hoofdstad. De betogingen nu ontstonden in twee heilige steden waar de conservatieven sterk staan en die in tegenstelling tot Teheran niet bevolkt worden door een grote middenklasse.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be