AfD-bestuurder is consequent en wordt moslim

Ahmad aka Arthur Wagner, regionaal bestuurder van het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD), was christen en lid van de Evangelische Kirche. Maar hij vindt de christelijke kerken te tolerant voor homo’s. Wat doe je dan? Ben je consequent, dan word je moslim. De islam loopt achter, wat onder meer inhoudt dat het overgrote deel van de islamitische religieuze leiders homoseksualiteit veroordeelt. Ahmad Wagner is inderdaad moslim geworden.

De overgang is zeer bijzonder maar getuigt van zelfstandig nadenken, wat het geval nog bijzonderder maakt voor een extreemrechts figuur. Fundamentalistische gelovigen, of ze nu christelijk, islamitisch of anderszins zijn, hebben met elkaar gemeen dat ze vrouwonvriendelijk en anti-homoseksualiteit zijn. Waar het christendom zich in het algemeen schoorvoetend heeft aangepast aan de moderniteit, is er voor de islam nog een lange weg af te leggen.

Het verhaal van Wagner heeft enigszins overeenkomsten met Michel Houellebecqs roman Onderworpen (Soumission). Daarin suggereert de auteur dat voor haantjes de islam een beter alternatief vormt dan christendom of secularisme.