Proces Ahed Tamimi en haar moeder opnieuw een week uitgesteld

Het proces van Ahed Tamimi en haar moeder is opnieuw uitgesteld. Het Palestijnse meisje dat in de gevangenis 17 werd zou eerst op 31 januari (haar verjaardag) worden berecht door Israelische rchter in uniform. Dat werd uitgesteld tot  februari. Nu is het opnieuw verschoven. De nieuwe datum is 13 februari.

Ahed werd op 19 december van haar bed gelicht, Haar moeder werd de volgende dag opgepakt. Ze zitten dus nu tot het proces begint zo’n twee maanden in voorarrest. En dat wegens het feit dat Ahed een soldaat een tik op zijn gezicht verkocht, nadat de soldaat, die met een collega bij haar in de tuin stond haar eerst zelf had geslagen omdat ze probeerde hen weg te duwen. Het incident vond plaats binnen een uur nadat een neefje van haar van twee meter met een rubber kogel in zijn gezicht was geschoten en in zorgwekkende toestand was afgevoerd.
Het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft Israel op de vingers getikt wegens het vasthouden van Ahed.

De EU heeft bezorgdheid uitgesproken over het gevangen houden van minderjarigen in het algemeen en Ahed in het bijzonder. Dat is namelijk in strijd met de Conventie van de Rechten van het Kind is, een Conventie die Israel mede heeft ondertekend.
Ahed worden diverse zaken ten laste gelegd, nadat de beelden van haar tik op de tv waren vertoond en in Israel de nodige opwinding hadden veroorzaakt. Onder meer gaat het om ophitsing en het gooien van stenen. Indien de aanklachten bewezen worden geacht, wat bij de Israelische militaire bezettingsrechtspraak altijd in 99,97 procent van de zaken het geval is, kan ze een gevangenisstraf van zo’n jaar of tien verwachten. Dat is uiteraard volstrekt belachelijk en in strijd met alle regels van redelijkheid en fatsoen.

Haar zaak trekt daarom ook gelukkig veel aandacht en heeft bovendien ook de aandacht gevestigd op het lot van in totaal een 300 andere Palestijnse kinderen die eveneens vastzitten en worden mishandeld. We zullen zien hoe de zaak afloopt. Ahed ontving in de gevangenis, zo meldden de Israelische kranten, in ieder geval alleen al uit de VS zo’n 700 verjaardagskaarten. In totaal moeten het er  veel meer zijn geweest, uit diverse andere landen, waaronder ook Nederland, zo weet ik uit goede bron, werden namelijk ook kaarten gestuurd. We zullen de gang van zaken blijven volgen.