Toeristenparadijs Malediven wankelt onder politieke onrust

Op de Malediven, bekend om zijn luxe vakantieresorts en paradijselijke stranden, zijn afgelopen weekend volgens de oppositie opnieuw tientallen mensen gearresteerd. Mensenrechtenactivisten vrezen dat de eilandengroep afglijdt naar despotisme.

De regering van president Abdullah Yameen beraadt zich momenteel op verlenging van de noodtoestand die sinds 5 februari geldt.

De eilandengroep in de Indische Oceaan telt minder dan een half miljoen inwoners. Daarvan zitten er 150.000 samengepakt op Malé, een eiland van 6 vierkante kilometer. Al sinds 2012, toen Mohamed Nasheed, de eerste democratisch gekozen leider, aftrad en in 2013 vervangen werd door Abdulla Yameen, is het onrustig in het land.

Na jaren van politiek geruzie werd Nasheed in 2015 gearresteerd en veroordeeld tot dertien jaar cel. Volgens mensenrechtenorganisaties op grond van onduidelijke beschuldigingen. Toen hij in 2016 op borgtocht vrij was, vluchtte hij naar Groot-Brittannië. Daar woont hij nu nog. Veel van zijn aanhangers en leden van zijn democratische partij (MDP) zitten vast of leven in ballingschap, veelal in Sri Lanka.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be