Niet gas, en niet de aframmeling, maar een kogel doodde deze Palestijnse arrestant

De tekst zegt: ”de martelaar Yassin Omar Saradih, gedood na te zijn aangevallen en gearresteerd door de bezettingstroepen in Jericho”.

Arrestanten in Israelische gevangenschap kunnen om onduidelijke redenen zo maar ineens aan hun  einde komen. Dat is misschien niet langer verrassend. Maar het bleek deze week opnieuw bij de dood van de 33-jarige Yassin Omar al-Saradih, die donderdag in Jericho werd gearresteerd en die een uur of wat later  dood bleek te zijn.
Zijn familie verklaarde dat Saradih gezond was toen hij werd opgepakt. En op de sociale media deed een video van een veiligheidscamera de ronde waarop te zien was dat Saradih tegen de grond werd geslagen en vervolgens door meerdere Israelische soldaten werd geslagen en getrapt. De conclusie was: mishandeling was de doodsoorzaak.

Het Israelische leger sprak dit onmiddellijk tegen. Toen Saradih nog op de grond lag waren er ook traangasgranaten afgevuurd. De vermoedelijke doodoorzaak was daarom: gas. De zaak speelde zich overigens af tijdens een ”operatie” van het leger in Jericho en Saradih was op de soldaten komen afrennen met een ijzeren staaf in de hand.

Hij wilde volgens de soldaten ook een wapen afpakken en later bleek dat hij ook een mes in zijn zak had. Voor het leger was de dood van deze ”terrorist” daarmee waarschijnlijk gerechtvaardigd. Palestijnse media berichtten echter dat het leger het huis van een familielid van Saradih wilde binnengaan en dat hij daarop af was komen rennen.  Dat zijn echter nuances waar de Israelische pers geen oog voor heeft.
Wel werd besloten een autopsie op Sharadih uit te voeren. En wat bleek in het Abu Kabir instituut in Tel Aviv waar namens de familie ook een Palestijnse arts aan de schouwing deelnam : Saradih was gedood door een van korte afstand afgeschoten kogel in zijn onderbuik die een slagader en een ader vernielde. Hij was in Israelische gevangenschap omgekomen door bloedverlies. Het leger beweert, zegt Haaretz dat eveneens meldt dat het uiteindelijk een kogel bleek te zijn, dat hij na zijn arrestatie aan medische zorgen was overgeleverd. Maar iets is daar dan toch duidelijk heel erg misgegaan. Waarom was die legereenheid bijvoorbeeld in ’s hemelsnaam vergeten dat ze hem van korte afstand in zijn buik hadden geschoten? Waarom wordt er niemand ondervraagd? Het doet denken aan de recente affaire Mitch Henriquez in Den Haag. Alleen is die toen wél onderzocht.