Israelische generaal staat voor schut voor brengen fake nieuws na arrestatie Ahed Tamimi’s neefje

De zaak rond  Ahed Tamimi, het meisje dat al sinds december samen met haar moeder in ”voorarrest” zit omdat ze soldaat een klap heeft gegeven, heeft een nieuwe, bizarre wending genomen. Maandag werden tien familieleden van Ahed opgepakt, onder wie haar 15-jarige neefje Mohammed Tamimi, die kort voor het incident waarvoor Ahed werd gearresteerd, van korte afstand een zogenoemde ”rubberkogel” in zijn gezicht kreeg geschoten. Tijdens een langdurige operatie werd de kogel verwijderd uit zijn schedel tezamen met een deel van de schedel zelf. Mohammed, die nog herstellende is, werd verhoord en later maandag weer vrijgelaten.
Vervolgens schreef generaal-majoor Yoav Mordechai, de ”Coordinator van de Regeringsactiviteiten in de Gebieden” (COGAT), op de Arabischtalige Facebookpagina van zijn bureau dat Mohammed niet gewond is geraakt door een kogel, maar door een ongeluk met zijn fiets.

Met een groot stempel in Arabische letters “Fake News” over de tekst, schreef Mordechai: ”Wat is de waarheid betreffende Mohammed Tamimi? Zijn vader stelde dat dat zijn zoon een rubberkogel in zijn schedel had en dat de artsen een deel van de schedel zelf moesten verwijderen om de kogel eruit te krijgen. Maar wonder boven wonder. Vandaag bekende de jongen zelf tegenover de politie dat zijn schedel gewond raakte toen hij op zijn fiets reed.”
De generaal voegde eraan toe dat dit onderdeel was van de ”cultuur van leugens en ophitsing van de Tamimi’s”. Maar ongelukkigerwijze voor de generaal is het verhaal van het neerschieten van Mohammed toen hij zijn hoofd boven een muur uitstak, één van de weinige verhalen van het verwonden van Palestijnen dat door de Israelische pers werd nagetrokken. De krant Haaretz sprak met getuigen en publiceert nu ook de foto’s (zie hieronder) van de scan van Mohammeds schedel met de kogel erin en de kogel zelf nadat die was verwijderd.

Inwoners van Nabi Saleh, het dorp waar de Tamimi’s vandaan komen zeiden dat Mohammed de bekentenis dat hij was gevallen met zijn fiets, gedaan had omdat hij bang was dat hij, als hij zou zeggen dat hij was neergeschoten, vastgehouden zou worden.
Eerlijk gezegd lijkt me dat een volstrekt plausibele reden om te liegen. Het ”fake nieuws” is dus in dit geval inderdaad het nieuws dat generaal Mordechai verspreidt zonder het verhaal te checken. Het zou een Purim-grap kunnen zijn, ter gelegenheid van het joodse Purim-feest dat deze week wordt gevierd, een soort joods carnaval waarbij grappen, grollen en verkleedpartijen horen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat de zaak daarvoor net iets te ernstig wordt genomen. De generaal-majoor staat met zijn verdachtmakingen over de ”cultuur van liegen en ophitsing” in zijn hemd.