Hoofd martelpraktijken nieuwe directeur CIA?

Een gevolg van het – toch in feite verbijsterende – ontslag van Tillerson gisteren (de manier waarop, maar ook het blote feit dat je zo wat in feite toch de nummer 2 van een Amerikaans kabinet zomaar even ontslaat) is dat er een nieuwe directeur voor de CIA gevonden moest worden. Immers, de rabiaatrechtse havik en voormalig directeur van de CIA Pompeo wordt nu Minister van Buitenlandse Zaken.

De keuze is hierbij gevallen op Gina Haspel, die al eerder in het nieuws kwam toen ze adjunct-directeur van de CIA werd. Toen moest namelijk een en ander openbaar gemaakt worden, en een van die dingen was dat zij een martelkamp in Thailand voor de CIA had geleid, onder George W. Bush. Jawel, die prachtige traditie, ooit door toenmalig CIA-directeur Allan Dulles begonnen in de jaren vijftig en zestig, namelijk het inrichten van zogenaamde black sites, plekken buiten de Verenigde Staten waar je buiten het zicht en eigen wetten om naar hartenlust kunt martelen. Onder Dulles zijn daar – destijds in Duitsland – zeer waarschijnlijk ook mensen bij omgekomen.

Onder het criminele bewind van George W. Bush, en de gewoonweg zichtbaar kwaadaardige Dick Cheney en Donald Rumsfeld is dit beleid weer ingevoerd. Jaja, George W. Bush is dan misschien wat beter aan te zien en/of te horen dan Trump, maar de gevolgen van zijn bewind zijn voorlopig nog vele malen ernstiger geweest. Maar wat niet is kan nog komen natuurlijk.

Deze Gina Haspel nu, had de persoonlijke leiding over, en was volgens sommige bronnen zelfs persoonlijk betrokken bij de marteling van Abu Zubayad, die maar liefst 83 keer gewaterboard werd. Waarna de CIA moest toegeven dat hij eigenlijk toch niet bij Al Qaeda betrokken was.

Naar diezelfde Gina Haspel doet het Duitse OM onderzoek, en wel dermate ernstig dat men overweegt een arrestatiebevel te doen uitgaan.

Ik zeg, doen. Gewoon de directeur van de CIA arresteren zodra ze één voet in Europa zet.