Donald Trump overnachtte wèl in Moskou

Al in een van de allereerste gesprekken die James Comey als FBI-directeur had met Donald Trump, moest hij deze wijzen op het bestaan van het beruchte Steele dossier, waarin uitgebreide aanwijzingen stonden over samenwerking tussen de Russen en de Trumpcampagne, maar met als meest meest sappig detail een incident dat in 2013 plaatsgevonden zou hebben in een hotelkamer te Moskou.

Hier zouden twee prostituées over een bed hebben staan urineren waar voorheen Barack en Michelle Obama in geslapen zouden hebben. Comey noemde dit laatste detail overigens niet, zoals in zijn boek A Higher Loyalty te lezen valt (een aanrader, zowel interessant als bij tijd en wijle hilarisch). Comey noemde slechts de aanwezigheid van de prostituées, en vermeldde bovendien dat de FBI niet noodzakelijkerwijze uitging van het volledig waar zijn van het verhaal, maar slechts wilde dat de president op de hoogte ervan was omdat het waarschijnlijk binnenkort in de pers naar boven zou komen. Tot overmaat van ramp  zouden de Russen er video-opnamen van hebben.

Trump ontkende uiteraard alles hevig. Later, toen het urineerdetail via Buzzfeed naar buiten was gekomen, kwam Trump er meerdere keren op terug bij Comey over dat dat nooit gebeurd zou kunnen hebben. Ook zou het een enorm probleem zijn als er ook maar 1% kans zou bestaan dat Melania het urineerverhaal zou geloven, zei Trump tegen Comey. Waarna Comey zich afvroeg in wat voor een huwelijk een echtgenote dacht dat er slechts 99% kans zou zijn dat zo’n verhaal onwaar zou zijn.

Bovendien, herinnerde Trump zich ineens, had hij helemaal nooit overnacht in Moskou, hij had de hotelkamer slechts gehuurd om zich om te kunnen kleden en te kunnen douchen.
En dat laatste nu blijkt aantoonbaar onwaar. Bloomberg en Politico hebben via vluchtgegevens namelijk achterhaald dat Trump destijds wel degelijk een nacht moet hebben doorgebracht in Moskou, waarmee hij dus het toenmalige hoofd van de FBI heeft voorgelogen, wat nog een probleem zou kunnen worden.

Echt staan kijken van een dergelijk flagrante leugen doen we allang niet meer bij Trump. Maar dat is ook juist het gevaar, dat men eraan gewend raakt. Alhoewel supporters van hem graag beweren dat àlle politici àltijd liegen, is het beslist niet normaal om zo extreem, zo dom en zo continu te liegen als Trump doet, ook niet voor een politicus. Op zijn minst niet in enigszins normale democratieën. Als men aan zoiets gewend raakt, doet het er namelijk niet meer toe wat politici zeggen en kunnen ze met letterlijk alles wegkomen.

Zo ver is het in de Verenigde Staten ondanks alles echter nog niet helemaal, denk ik. Ik denk dat het nog steeds denkbaar is dat er een omslag komt, dat de Republikeinen het tè schadelijk gaan vinden, die fratsen van Trump. En ze kunnen het beleid immers ook met Pence uitvoeren. In dat geval verwacht ik niet zozeer een impeachment, maar eerder een operatie achter de schermen waarbij Trump de keuze krijgt of met enigszins stille trom te vertrekken, of dat alle shit de publiciteitsfan gaat raken, zoals met Nixon gebeurd is. Maar dat moment is er nu nog niet, zoals Seth Abrahamson op twitter uitlegt (interessante thread over deze laatste ontwikkeling).

Ongeveer een (onvoorstelbaar) derde deel van de kiezers in de VS staat immers nog achter een herverkiezing van Trump, en met een dergelijke aanhang zou hij zich zelfs los kunnen maken van de Republikeinse partij. En die zijn daar natuurlijk als de dood voor, dus Trump laten vallen is op dit moment in elk geval nog niet zo eenvoudig.