Israel vernielt graven, evenals door Nederland geschonken watersystemen in Z-Hebron

Israel heeft woensdag voor de vierde achtereenvolgende dag graven geruimd en stukken land afgerasterd op de antieke islamitische Bab al-Rahma begraafplaats bij de al-Aqsa moskee, net buiten de Oude Stad van Jeruzalem. De Israelische planning voorziet de aanleg van een aaneengesloten park buiten  de muren van de Oude Stad, de begraafplaats moet daarvoor wijken. Net als in het jodendom is het in de islam verboden graven te ruimen. In Israel wordt echter alleen net joodse graven rekening gehouden. Eerder, in 1968, werd in het centrum van Jeruzalem al het Israelische ”Onafhankelijksheidspark” aangelegd op een groot deel van de 1.000 jaar oude Mamilla begraafplaats uit de tijd van Saladin. Later volgde een parkeerplaats en tenslotte ook een Museum van de Tolerantie” (!) van het Simon Wiesenthal Centrum.
Woensdag werden eveneens in het gebied van Masafer Yatta in het zuiden van het district Hebron op de Westoever een aantal woonverblijven, schuren voor de dieren, zonnecollectors en watersystemen vernield. De watersystemen, watertanks en filters, waren donaties van Nederland aan de Bedoeïenenbevolking. Of Nederland actie gaat ondernemen is onbekend.

In het dorpje al-Halawa ging het om twee woonverblijven, een schuur voor de dieren, zonnepanelen en watertanks. Ten zuiden van Yatta werden vijf menselijke onderkomens vernield, en een zonnecollectorsysteem. En in Khirbet Janba, ten oosten van Yatta, werden drie woonverblijven vernield, een zonnecollectorsysteem en een aantal watertanks.