Israël trekt zich terug uit race om zetel Veiligheidsraad

De zaal van de Veiligheidsraad Illustratie: Wikipedia

Israël heeft zich gisteren teruggetrokken uit de race om een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad van de VN. De andere kandidaten zijn Duitsland en België.

De Veiligheidsraad bestaat uit 15 leden, waarvan er 5 een permanente zetel hebben: Rusland, de VS, Groot-Brittannie, China en Frankrijk. De overige tien landen worden telkens voor een termijn van twee jaar gekozen door de Algemene Vergadering; elk jaar worden er vijf nieuwe landen gekozen.

Volgens een officiële verklaring van de Israëlische regering heeft Israël de kandidatuur ingetrokken om de Duitse en Belgische vrienden “niet dwars te zitten”, maar het lijkt een stuk waarschijnlijker dat men zich heeft teruggetrokken om gezichtsverlies te vermijden. Buiten Europa en de VS kan Israël op weinig sympathie rekenen en de kandidatuur was dan waarschijnlijk ook uitgelopen op een blamage.

Politiek is de affaire tamelijk pikant omdat de Amerikanen – die hun satellietstaat Israël natuurlijk graag in de Veiligheidsraad zouden zien zitten – beweren dat West-Europa zou hebben toegezegd geen tegenkandidaten in te zullen dienen. Uiteraard ontkent men dat in de Europese hoofdsteden in alle toonaarden.

De Veiligheidsraad is het enige VN-orgaan dat sancties op kan leggen en desnoods zelfs het gebruik van geweld kan autoriseren – wat de grootmachten er natuurlijk nooit van heeft weerhouden op eigen houtje militair in te grijpen, indien die autorisatie er om politieke redenen niet in zat.

Bron: Middle East Eye