De ZAD zal leven en overwinnen
: getuigenis vanuit de frontlinies

De Belgisch student ‘Camille’ verbleef met enkele vrienden een aantal weken in de ZAD nabij het Franse Notre-Dame des Landes. Daar proberen ordetroepen een ecologische en sociale leefgemeenschap te vernietigen, met reeds honderden gewonden en vele vernielde huizen als gevolg. Een getuigenis van een verbeten strijd die nu reeds weken woedt.

Het is vandaag 3 mei, de 28ste dag dat de ZAD van Notre-Dame des Landes zich onder militaire bezetting door de Franse nationale gendarmerie bevindt. De gendarmerie en het Ministerie van Justitie praten over het herstellen van de rechtsstaat, de soevereiniteit van de wet, enzovoort. President Emmanuel Macron, Eerste Minister3 Edouard Philippe hebben veel geld over voor de militaire operatie. Kostprijs: 300.000 € per dag. De totale geschatte kosten tussen 9 en 30 april: 5 miljoen euro. De kostprijs van hun communicatiecampagne? Onbekend.


Er vielen al honderden gewonden: meer dan 300 bij de verdedigers van de maatschappelijke alternatieven en bijna 80 bij de gendarmes. Het gebruikte geweld is kolossaal: explosieve granaten en traangasgranaten, rubberen kogels, gepantserde voertuigen, helikopters, drones, aanvalshonden, …

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be