Bloedige aanslagen op kerken in Indonesië

Bij een reeks zelfmoordaanslagen op drie kerken in Soerabaja, de tweede grootste stad van Indonesië, zijn tenminste 11 mensen om het leven gekomen. Zeker 40 mensen raakten gewond. Vermoedelijk zal het aantal slachtoffers nog stijgen.

Wat de aanslagen extra schokkend maakt is dat ze naar het lijkt het werk zijn van één gezin. De moeder blies zichzelf samen met twee kinderen op bij de eerste kerk, terwijl de vader en twee zonen hetzelfde deden bij twee andere kerken.

De aanslagen zijn inmiddels opgeëist door ISIS:


Volgens de Indonesische politie zijn de aanslagen waarschijnlijk het werk van Jemaah Ansharut Daulah, een aan ISIS gelieerde groep. De politie zegt dat enkele andere aanslagen op kerken op het nippertje verhinderd zijn.

ISIS heeft eerder aanslagen gepleegd in Indonesië, maar dit is de met afstand meest bloedige. Na een aanslag op Bali in 2002 waarbij ruim 200 doden vielen, heeft de Indonesische regering het gewelddadige jihadisme in het land  met een combinatie van repressie en resocialisatieprogramma’s effectief de kop ingedrukt. De opkomst van ISIS heeft echter ook in Indonesië tot een comeback van het jihadisme geleid.