VS opent ambassade in Jeruzalem, 55 doden en 2.771 gewonden in Gaza

 De VS heeft zijn nieuwe ambassade in Jeruzalem. Hij werd maandag geopend in het bijzijn van Trump’s dochter Ivanka, haar man Jared Kushner en de minister van Financiën Steve Mnuchin. Kushners boodschap was dat Trump een president is die woord houdt.Anderen beloofden alleen, deze president ”had de moed om te doen wat Amerika al lange tijd wilde”. Zei Kushner. Degenen die bezwaren hadden noemde hij ”een deel van het probleem en niet van de oplossing”.
Dit was deels een verwijzing naar het probleem in Jeruzalem, waar mensen naast de openingsceremonie een Palestijnse vlag lieten zien en waar gewonden vielen en tenminste 14 arrestaties plaatsvonden, maar vooral aan het adres van Gaza.

Daar viel maandag het hoogste aantal slachtoffers tot nu toe. Ocha, het bureau van de VN dat de humanitaire zaken coördineert, meldde een waar bloedbad. Er vielen 55 doden, onder wie zes kinderen van wie één een meisje. Eén van de doden was een medewerker van de medische diensten. Twee mensen kwamen onder onduidelijke omstandigheden om door granaten. Er was een recordaantal gewonden van tenminste 2771 mensen, van wie er 1359 werden getroffen door scherpe munitie; 130 mensen verkeren in  kritieke toestand. De ziekenhuizen in Gaza zijn volstrekt overladen en kunnen de patiënten niet meer aan. VN functionarissen, onder wie VN secretaris generaal Guterres, uitten hun bezorgdheid.
Andere landen reageerden heftiger. Zuid Afrika haalde zijn ambassadeur terug uit Israel. Turkije overweegt hetzelfde te doen, en dat dan ook voor zijn ambassadeur in Washington, zei president Erdogan. Frankrijk betuigde zijn deelneming over het grote aantal slachtoffers aan president Mahmoud Abbas. Dinsdag is er overleg in de Veiligheidsraad over de situatie in Gaza.
De protesten zijn dan overigens niet voorbij. Maandag was de dag dat de ambassade van de VS in Jeruzalem werd geopend. Dat viel samen met een algehele staking in Gaza en de sluiting van alle publieke gebouwen en scholen. Dinsdag wordt een dag van stakingen in heel Palestina, dan wordt namelijk 70 jaar Nakba, de verdrijving van het grootste deel van de Palestijnen herdacht.
De spanningen wierpen hun schaduwen ook al vooruit. In Jeruzalem werden tenminste 28 Palestijnse auto’s beklad en beschadigd, evenals een aantal gebouwen. De krant Haaretz meldde dat er ook een brandbom was gegooid naar een Joods huis (van kolonisten) in Wadi Hilweh. De afgelopen dagen waren er bovendien nog een tweetal doden bij botsingen in Gaza. Afgelopen zaterdagavond stierf de 15-jarige Jmal Abdel Rahman Attara, die een dag eerder was getroffen door een traangasgranaat. En op 11 mei stierf de 40-jarige Jabr Salem Abu Mustafa.
Volgens de blog 00972 is het Israelische hooggerechtshof intussen nog steeds aan het overleggen of het volgens de Israelische wet geoorloofd is ongewapende demonstranten dood te schieten. Een aantal mensenrechtenorganisaties legde dat in  april voor, toen er al 33 doden waren. Nu zijn er 68 bijgekomen en nog steeds zijn de rechters er niet uit, volgens de site. Ik meld het zonder zelf op dit moment de cijfers paraat te hebben. Ik verbaas me nergens meer over. Nou ja, nergens … Alleen over de afwezigheid van een krachtige reactie van de EU dan. Maar eigenlijk is dat ook niets nieuws.

– Eerder verschenen bij: Abu Pessoptimist