Turkije zet Israëlische ambassadeur het land uit

Turkije heeft de Israëlische ambassadeur verzocht het land te verlaten. Eerder al trok Turkije de eigen ambassadeur terug uit Israël. De verontwaardiging over de slachting die het Israëlische leger aanricht onder Palestijnen is ongetwijfeld oprecht – en wordt breed gedeeld binnen de Turkse samenleving – maar Erdoğan heeft zélf natuurlijk ook een paar kilo boter op het hoofd.

Het Israëlische bezettingsleger heeft gisteren en vandaag 60 mensen vermoord op de grensstrook tussen Gaza en Israël. Naar schatting zo’n 2800 Palestijnen zijn gewond geraakt. De ziekenhuizen in Gaza kunnen de stroom gewonden niet meer aan. Aan Israëlische kant heeft niemand ook maar een schrammetje opgelopen. Het is dan ook belachelijk te spreken over ‘confrontaties’ tussen Israël en Palestijnen, zoals de burgerlijke pers doet: er is geen sprake van een militaire confrontatie, maar van een ordinaire slachtpartij.

In 2010 wees Turkije de Israëlische ambassadeur eveneens land uit nadat het IDF 9 Turkse activisten die de blokkade van Gaza probeerden te doorbreken doodschoot. Later normaliseerden beide landen de betrekkingen weer.

Hieronder een lijst van de doden (via Middle East Eye).