Stakingen in Brazilië kunnen politiek beide kanten opgaan

Sinds meer dan een week staken vrachtwagenchauffeurs in Brazilië tegen de hoge prijzen van diesel. Wegen worden geblokkeerd, waartegen het regime inmiddels het leger en de federale politie inzet.
Inmiddels wordt door het wegvallen van aanvoer voedsel schaars in de grote steden. De prijsverhoging van diesel wordt in verband gebracht met de verregaande corruptie in het regime, dat zichzelf hiervan overigens heeft vrijgesproken na de staatsgreep van 2016.

Inmiddels is de privatisering – zoals de uitverkoop aan de grote oliemaatschappijen heet – van de staatsoliemaatschappij Petrobras voor de toekomst op de agenda. De raffinaderijen in het land zijn al in de uitverkoop en door een wijziging in regelgeving is de zeggenschap van de regering over de brandstofprijs opgeheven. Dit maakt de woede “op straat” nog groter.
Vandaag staat een staking van het personeel van Petrobras op de agenda. Ook staan er grote demonstraties tegen het regime gepland. Vanwege het tijdsverschil kan hierover nu nog niets gezegd worden. Komt het regime ten val en wordt presidentskandidaat Lula vrijgelaten, of komt er een militaire staatsgreep?

Bronnen o.a. Brasil247, Guardian.